Cosmina Grigore avea 27 de ani când primea vestea unui diagnostic crunt: cancer de sân în stadiul doi. Asta se întâmpla în urmă cu nouă ani, când fetița ei avea doar trei ani. A supraviețuit și a luptat până la capăt, însă spune Cosmina, în prezent, pacienții cu cancer se confruntă cu aceleași probleme de care s-a lovit și ea în 2013.
„Am rămas în minte cu întrebarea ce se întâmplă cu mine după ce s-a terminat cu tratamentele, eu ce fac pentru a nu mă mai întoarce la viața care a generat acest diagnostic?”, a mărturisit Cosmina, în cadrul conferinței digitale LIVE „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, organizată marți de Gândul.ro și CSID.ro.
Cosmina Grigore este președinta Asociației Imunis, prima echipă de Dragon Boat din Romania, formată exclusiv din supraviețuitoare ale cancerului de sân.
„În cancer nu știi niciodată dacă este un final fericit. Eu am învățat să-mi construiesc traseul și tot ceea ce fac, o fac în incertitudine, într-o relație frumoasă pe care mi-am creat-o și am dezvoltat-o cu moartea. Cancerul nu acceptă să spunem că s-a încheiat. Las tot timpul acceptarea faptului că sunt aici și atât. Este o diferință colosală între a vorbi despre cancer și a fi un pacient cu cancer ”, spune Cosmina Grigore.
Problemele cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu cancer sunt aceleași ca acum nouă ani, spune președinta Asociației Imunis, iar pacientul trebuie să învețe să-și reclădească relațiile cu ceilalți.
Din păcate pentru noi toți, și pentru pacienții care sunt acum diagnosticați și care vor diagnosticați, este că problemele sunt aceleași. Nu reușim să ne punem de acord și trebuie ca atunci când ne punem la masă, fiecare să contribuie cu ceva. Trebuie să învățăm să punem pacientul la mijloc. Rolul nostru ca asociație este să ne ocupăm de psiho-emoționalul pacientului. Cancerul este o boală care ne arată potențialul nostru ca oameni în relația cu sufletul nostru și cu ceea ce construim în societate”, a mai spus aceasta.
În 2015, Cosmina Grigore a devenit primul coach pentru pacienții diagnosticați cu cancer din România. Acum îi ajută pe pacienți să-și antreneze psihicul și emoțiile în viața de zi cu zi.
Citește și